Poštovani roditelji,

Molimo Vas da:

 • Prije upisa u dječji vrtić obaviti sistematski pregled djeteta kod svog pedijatra te donesete potvrdu odgajatelju ili zdravstvenom voditelju
 • Obavijestite dječji vrtić ako vaše dijete ima poteškoće u razvoju te dostaviti svu prateću medicinsku dokumentaciju
 • Obavijestite dječji vrtić ukoliko vaše dijete ima kronične bolesti ili stanja, te donesete prateću medicinsku dokumentaciju – o terapijama i tretmanima.

Upute roditeljima:

 1. Molimo Vas da donesete rezervnu odjeće za dijete, papuče namijenjene samo za vrtić, pelene i kremu za njegu kože, dude i boce, pidžamu za spavanje. Sve to obilježite inicijalima djeteta.
 2. Dijete koje je bolesno ne može boraviti u jaslicama/vrtiću.

  Ako se dijete razboli, molimo Vas da ga ne dovodite u vrtić već odvedete odabranom pedijatru!!!

  Pokazatelji znakova bolesti su:

  • povišena tjelesna temperatura
  • kožni osipi, osim ako se radi o ograničenom osipu od pelena
  • proljev ili povraćanje
  • uši, svrab ili znakovi drugih nametničkih bolesti
  • jak kašalj
  • otežano i ubrzano disanje
  • konjunktivitis
  • upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja
  • zarazni kožni osipi(vodene kozice,ospice ili dr)

  Nakon završenog liječenja molimo vas da obvezno dostavite LIJEČNIČKU POTVRDU PEDIJATRA na kojoj piše vrijeme i vrsta bolesti u obliku šifre te da je dijete zdravo i da može boraviti u skupini. Ukoliko dovedete bolesno dijete u vrtić predstavljate rizik i za drugu djecu u vrtiću, a bolesno dijete iziskuje posebnu brigu koju mu vrtić ne može pružiti!

  Ukoliko NE DONESETE LIJEČNIČKU POTVRDU PEDIJATRA dijete neće moći boraviti u jaslicama/vrtiću!!!

 3. U slučaju da vaše dijete boluje od neke zarazne bolesti (vodene kozice, šarlah, mononukleozu…) ili infektivnog proljeva (salmonela, shigela, rotavirus) molimo Vas obvezno obavijestite odgajatelja u skupini ili zdravstvenog voditelja telefonski.
 4. Za djecu koja se razbole u vrtiću, pozvat ćemo vas roditelje da dođete po njih te odvedete dijete pedijatru. Po povratku djeteta u vrtić obvezno donesite ispričnicu pedijatra da je dijete zdravo.
  VAŽNO: BEZ LIJEČNIČKE POTVRDE DIJETE NE MOŽE U SKUPINU
 5. Dijete koje je na antibiotskoj terapiji ne može boraviti u jaslicama/vrtiću.
 6. Lijekovi ili posebna prehrana ne daju se djeci bez pisanih uputa koje je ovlašteni liječnik propisao za određeno dijete.
 7. Prema podatcima u ispričnici od pedijatra pratimo izostanke djeteta zbog zdravstvenih razloga te ih evidentiramo u osobnu dokumentaciju (Evidencija pobola i procijepljenosti djece), a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanaka prezentiramo u službenom izvješću. Cilj ovog praćenja je kontrola epidemiološke situacije u vrtiću, radi poduzimanja pravovremenih mjera za zaštitu zdravlja djece u kolektivu, te suzbijanja širenja infektivnih bolesti.
 8. Manje ozljede (ogrebotine, manje udarce s modricama, oguljotine) saniramo u vrtiću, a kod većih ozljeda (sumnje na frakturu, porezotine, sumnjivi padovi ili gubitak svijesti i sl.), zovemo roditelje ili hitnu medicinsku pomoć.
 9. Radi sigurnosti vašeg djeteta molimo vas ne donosite bombone i žvakaće gume u vrtić, također provjerite da dijete ne donese u džepovima sitne predmete zbog opasnosti od aspiracije (ulaska sitnih predmeta u dišne putove).
 10. Ako želite rođendan Vašeg djeteta proslaviti s ostalom djecom u skupini, preporučujemo Vam da ih počastite prema svom izboru sušenim i svježim voćem, negaziranim voćnim sokovima, suhim keksima, roladom, i sl. Torte i kolače koji nemaju deklaraciju (domaći kolači) zabranjeno je donositi u vrtić.

O zdravlju djece u vrtiću brine se Marina Jović, zdravstvena voditeljica – viša medicinska sestra